CONTEXT
De câteva luni am început să ies măcar o zi din săptămână la vânătoare de locuri prin București. Este un exercițiu bun pentru a te deconecta și a descoperi mai mult orașul în care locuiești. Eu stau de 2 ani aici și abia acum am început să mă bucur de acest oraș. Te voi lua astfel, cu mine, să descoperim ce poți face doar într-o zi de stat aici.
CUM PROCEDEZ
Eu pornesc de la a trasa o zonă pe care vreau să o văd. Fie că este în zona casei sau la o oră de mine, înainte de a ieși la vânătoare am în minte de unde pornesc. Apoi, mă uit pe Google Maps și caut obiective de vizitat în acea zonă. De obicei găsesc 2-3 obiective turistice, 1 loc de mâncat și restul rămâne de descoperit. Te asigur că dacă te lași purtat printre străduțe vei găsi aproape la orice pas ceva de admirat. Fie că este o casă cu o arhitectură aparte, fie un loc de interacțiune socială, vei avea parte de o experiență foarte frumoasă. Totuși, dacă nu ești din București și vii special aici să îl descoperi într-o zi, am eu pentru tine un traseu care te va încânta.
VÂNĂTOAREA DE O ZI
Am făcut acest traseu atunci când au venit verișorii mei din Italia în vizită. Desigur că o zi nu este suficient să te bucuri la maximum de acest oraș. Totuși, am reușit să îi surprind plăcut și sper că la fel și pe voi.
Traseul începe în apropierea Gării de Nord. Este excelent dacă ajungi cu trenul de dimineață și o iei la pas din acel punct. Eu și verișorii mei am decis să ne vedem direct la un local călduros, să vorbim puțin despre ce urmează să facem și să mâncăm un mic dejun corespunzător. Am ales un local boem – Arome – care să-i introducă în aerul de București. Este la 15 minute de mers pe jos de la Gară, poți bea o cafea și mânca un sandvich sau o omletă delicioasă. Dacă vreți să stați peste noapte în București, sunt câteva studio-uri drăguțe pe Booking în apropiere de Gară. Verișorii mei au stat la Lovely studio – in center of Bucharest și le-a plăcut tare mult.

După acest local, următoarea oprire a fost într-un loc mai puțin cunoscut și aparte, dar foarte instagramabil și plin de povești. La 3 minute de mers pe jos de Arome găsești atelierul de ipsos al doamnei Maria Rădulescu. Este ultimul ipsosar al României, lucrează de 63 de ani cu acest material și face niște statui superbe. Poți intra în atelier și poți vedea cum lucrează, doamna Maria este deschisă la povești și poate face pe comandă orice lucrare.

Chiar lângă atelier este un 5toGo, ne-am luat cu toții ceva de băut to go și am pornit spre Calea Griviței. De aici începe legătura cu Calea Victoriei și este o stradă plină de localuri cu specific divers, care îți transmite un aer european. La tot pasul găsești îndemnul ”privește cerul” care se îmbină superb cu peisajul urban.
Pe Calea Victoriei ești deja în Centrul Bucureștiului și te poți bucura de clădiri spectaculoase, poți citi plăcuțele lor pentru a afla fundația istorică a lor. Undeva în apropiere se află și Valea Regilor, sau Pasajul Villacrosse-Moca, o alee impresionantă din secolul 19. Dacă treci prin acest pasaj vei ieși fix în spatele clădirii Băncii Naționale, aproape de centrul vechi unde începe zona de pub-uri și locuri de mâncat. Dacă ajungi la ora prânzului într-o zi din săptămână există șanse să găsești un loc la Carul cu Bere – în interior au un ”muzeu traditional” de văzut. Totuși, eu i-am dus pe ai mei ca brazii să încerce scovergile prăjite de la Scovergăria Micăi. Un deliciu culinar, traditional, de mâncat to go dar de săturat pe bune.
Ne-am întors apoi pe strada Lipscani și la 5 minute de mers am ajuns la Mânăstirea Stavropoleos.
Aceasta este o biserică ortodoxă din 1724, parțial reconstruită în anii 1900 după daunele produse de cutremur. Este un loc de liniște și plin de istorie. Ne-am plimbat apoi prin Centrul Vechi. Am ajuns și la celebra librărie Cărturești carusel, unde am pierdut o oră printre cărți și locurile instagramabile. În apropiere este și Muzeul Holocaustului, dacă vă interesează să aflați mai multe despre subiect. De asemenea, mai jos spre Unirii este Biserica Bucur Ciobanul. Este cea mai veche biserică din București și cea în jurul căreia s-a întemeiat orașul. Tot în această zonă se află și Biserica Sfântul Spiridon Nou,
Biserică ortodoxă monumentală de la jumătatea anilor 1800, cu detalii gotice, fresce uluitoare și vitralii. Această biserică îmi amintește de Biserica Sfântul Spiridon din Corfu, pe care am vizitat-o vara trecuta.
Noi am ajuns în zona Unirii în jurul orei 5 după amiaza, după ce am luat la pas aceste locuri din București. Pe seară puteți să mâncați la un restaurant de pe Râul Dâmbovița sau vă puteți lua ceva to go să vă întoarceți la cazare.






SFATURI UTILE
Dacă vreți să descoperiți Bucureștiul lăsați-vă pierduți printre străduțe.
Citiți plăcuțele de pe clădiri și căutați mai multe informații on-line.
Dacă vreți să vizitați un obiectiv anume căutați din timp programul ca să vă încadrați cu orele de vizită.
Intrați în vorbă cu oamenii, s-ar putea să legați prietenii frumoase.
Dacă v-a plăcut articolul meu vă rog să-l dați mai departe ca să ajungă la cât mai mulți pasionați de călătorii 🙂 . Sunt curioasă, voi ce locuri ați descoperit în București?