Dieta low FODMAP în Endometrioză

#PARTEA1

Endometrioza vine la pachet cu multe simptome gastroenterologice și din cauza asta se poate confunda ușor cu sindromul de intestin iritabil.

În anul în care am început să fac investigații mult mai amănunțite, m-am confruntat cu balonare după orice mâncam, scaun la 30 minute după fiecare masa, senzație de greață, diaree și parcă niciun aliment nu îmi făcea bine.

După ce mi s-a confirmat diagnosticul de endometrioză, am început să mă documentez și am dat de această dietă care se presupune că ajută în ameliorarea simptomelor endo și m-am hotărât să o încerc.

CE PRESUPUNE ?

În teorie, dieta low FODMAP are la bază o alimentație cu un conținut scăzut de oligozaharide (gluten), dizaharide (lactoză), monozaharide (zahăr) și polioli fermentabili (manitol și sorbitol). Aceste categorii sunt carbohidrați cu lanț scurt, slab absorbiți în intestinul subțire.

Desigur că este destul de complicat să ții o dietă strictă low FODMAP, însă dacă urmezi pașii de început, te vei putea obișnui cu alimentele care te ajută și cele care nu îți fac bine.

CUM AM ÎNCEPUT EU

Este bine de știut că indicat ar fi să apelezi la un medic nutriționist care are experiență cu această dietă. Acesta te poate ajuta cu sfaturi și idei de mese, care să îți ușureze munca. Eu am apelat mai târziu la Elena Olaru, pentru că urmărind activitatea ei în sfera endometriozei mi-am dat seama că are experiență și mă poate ajuta. O să povestesc mai pe larg în următoarea postare despre ce presupune să apelezi la un specialist în nutriție.

Eu am început inițial respectând cele 3 faze ale dietei.

Faza 1 – Perioada de restricții alimentare. Mi-am luat câteva zile, până la 2 saptămâni în care am eliminate toate produsele ce conțin lactoză, gluten și zahăr adăugat.  Am fost foarte atentă cum se simte corpul după ce am eliminat din dietă toate alimentele de risc și mi-am făcut un jurnal unde am notat, pe zile, cum m-am simțit.

Faza 2 – În următoarele 4 săptămâni am reintrodus alimentele eliminate. În săptămâna 1 am reintrodus lactoza, în săptămâna 2 glutenul, apoi zahărul adăugat din a 3-a săptămână. În această etapă e bine să începem cu porții mici din primele zile, apoi să revenim la porții normale, timp în care notăm în jurnalul alimentar ce simptome avem.

Faza 3 – Personalizăm regimul alimentar în funcție de sensibilitățile observate. Aici a fost partea cea mai dificilă pentru mine, pentru că știam ce nu am voie să mănânc, dar nu îmi era foarte clar ce mi-ar fi benefic. Am încercat să mânânc fără gluten, zahăr sau lactoză și mă simțeam mai bine, însă din punct de vedere nutrițional simțeam că ceva nu era suficient. Așa că am apelat la Elena, care m-a ajutat să îmi construiesc un plan alimentar și să înțeleg mai bine cum funcționează această dietă.

DE CE E BINE SĂ TE DOCUMENTEZI

Dacă ai confirmat diagnosticul de endometrioză trebuie să știi că această dietă nu te ajută să scapi de boală, ci doar să o ții sub control.

Dacă nu suferi de endometrioză, dar totuși vrei să ții dieta din varii motive, e important să apelezi la un medic nutriționist, care să te îndrume către o dietă adecvată nevoilor tale. Altfel, s-ar putea să îți facă mai mult rău decât bine, deoarece alimentele cu conținut mare de FODMAP au rolul lor, acela de a susține dezvoltarea bacteriilor benefice sistemului digestiv.

CUM TRĂIEȘTI CU DIETA LOW FODMAP

Pe termen lung, după ce ți-ai dat seama ce îți face bine și ce nu, încerci să eviți alimentele dăunătoare și să integrezi în planul alimentar ce îți este benefic. Eu mi-am listat alimentele permise, pentru că sunt mai puține decât cele permise și am început să fiu consecventă.

Desigur, sunt momente în care nu poți evita gluten, zahăr, lactoză, însă dacă faci excepție e important să conștientizezi care va fi reacția corpului tău.

În cazul meu, glutenul mă balonează exagerat, iar zahărul îmi provoacă dureri menstruale. Lactoza este cât de cât acceptată de organismul meu. Știu astfel, că data viitoare, dacă va fi să fac o excepție, voi alege să mănânc gofrele făcute în casă cu lapte normal, dacă am rămas fără varianta lactose free, iar asta pentru că știu în ce măsură mă afectează.

În toată această călătorie nutrițională este important să îți asculți corpul și să înțelegi ce te ajută, mai mult decât să te privezi de anumite plăceri culinare.

Cu dragoste,

X

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »